خانه بروجردی ها کجاست؟

به گزارش وبلاگ طراحی من، معماری ایرانی از پیشینه بسیار طولانی برخوردار است و در سراسر دنیا معروفیت زیادی دارد. خانه زیبای بروجردی ها یکی از خلاقانه ترین و البته زیباترین معماری های این مرز و بوم به شمار می رود که می توان به آن افتخار کرد. در ادامه با خبرنگاران همراه باشید.

خانه بروجردی ها کجاست؟

تخت جمشید، طاق کسرا یا ایوان مداین، معبد زیگورات چغازنبیل و کاخ سروستان تنها بخشی از معماری باشکوه و خاص دوران پیش از اسلام در ایران هستند که نمایانگر گذشته غنی و مملو از خوشی ها و سختی هایی است که نیاکان ما در طی سال ها متحمل شده اند.

هرکدام از این بناها معماری خاص خود را دارند و به خوبی می توان سبک متمایز ولی در عین حال آشنای آن ها را از هم تشخیص داد.

پس از ورود اسلام اما معماری در ایران دستخوش تحولات بعضا مثبت زیادی شد. هنر معماری ایرانی با ظرافت های بیشتری آمیخته شد ولی همچنان روح ایرانی خود را حفظ کرد.

جالب اینکه بناها در هر نقطه از کشور با توجه به شرایط جغرافیایی و فرهنگ مردم سبکی خاص را در بر می گرفت. خانه بروجردی ها یکی از زیباترین جلوه های معماری ایرانی دوران پس از اسلام است که در این مطلب به معرفی آن خواهیم پرداخت.

معرفی

قدمت خانه بروجردی ها به نیمه دوم قرن سیزدهم هجری و زمان سلطنت قاجارها باز می گردد. حاج سید حسن نطنزی که یکی از بازرگانان مقیم کاشان بود سفارش ساخت این بنای زیبا و مجلل را به معماری به نام استاد علی مریم کاشانی داده است.

از آنجایی که حاج سید حسن نطنزی رفت و آمد زیادی به بروجرد داشت وی را بروجردی می نامیدند. به طور کلی ساخت این مجموعه در حدود 18 سال یعنی از سال 1292 تا سال 1310 هجری قمری به طول انجامیده است. این خانه به طور کلی دو طبقه دارد ولی در برخی نقاط به همراه سرداب خانه سه طبقه می گردد.

زیربنای ساختمان حدود 1000 متر مربع است اما مساحت کلی مجموعه به 1700 متر می رسد که شامل دو قسمت اندرونی و بیرونی شامل ورودی اصلی و فرعی، هشتی، راهرو، حیاط، تابستان نشین، زمستان نشین، آشپزخانه، حیاط های سرپوشیده در اطراف و زیرزمینی وسیع می گردد. همان گونه که بالاتر گفتیم معماری ها در ایران با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی منطقه سبکی خاص دارند.

از این رو به محض تماشا عکس های این بنا می توان متوجه شد که در منطقه ها کویری ایران واقع شده است. خانه بروجردی ها در کاشان واقع شده است. این بنا به گونه ای ساخته شده است که درون آن در تابستان داغ کاشان هوای مطبوع و خنکی درون آن جریان یابد. این امر با استفاده از بادگیرهای خلاقانه و زیبایی بنا ممکن شده است که هویت معماری ایرانی به شمار می رود.

تزئینات زیبای این بنا نیز مثال زدنی هستند. استفاده از نقاشی های چشم نواز و گچ بری های هنرمندانه ای که زیر نظر صنیع الملک (نقاش بزرگ ایرانی و عموی کمال الملک) اجرا شده اند علاوه بر ظاهر مجللی که به خانه بروجردی ها داده اند هویت ویژه ای نیز به آن بخشیده اند.

امروزه تنها امکان بازدید از بخش بیرونی بنا میسر است که شامل راهرو ورودی، حیاط مرکزی، تالار سرپوشیده و نورگیر فوقانی آن، ایوان جنوبی، اتاق های تابستانی و حیاط های خلوت بین اتاق ها و بالا خانه هایی که به صورت قرینه در دو طرف تالار اصلی قرار گرفته اند، بادگیرها و زیرزمین (سرداب)، اتاق پنج دری زمستانی که بدنه داخلی آن از گچ بری بسیار ظریفی با طرح گل و مرغ تزئین شده است، اتاق های آفتاب گیر زمستان، بهار خواب جبهه شمالی، طارمی و قسمت غربی می گردد.

بنای مذکور با استفاده از خشت خام و ملات گچ یا گل ساخته شده است. در برخی از قسمت ها که احتیاج به ایجاد پوششی تخت بوده و یا در معرض نیروی کششی قرار داشته، از چوب نیز استفاده اندکی شده است. خانه بروجردی ها در تاریخ 1354/03/13 به شماره 1083 در لیست آثارملی کشور به ثبت رسیده است. این بنا بعلاوه در سال های 2015 و 2016 از نظر محبوبیت جاذبه توریستی به عنوان انتخاب برتر یونسکو انتخاب شد.

آدرس

اصفهان، کاشان، محله سلطان میر احمد، خیابان علوی

موقعیت خانه بروجردی ها روی نقشه

دسترسی

به کاشان که سفر کردید می توانید با پای پیاده یا کمی پیاده روی به این بنا دسترسی پیدا کنید. خانه طباطبایی ها، خانه عباسیان، حمام تاریخی سلطان امیر احمد و خانه باکوجی از جمله نزدیک ترین جاذبه های شهر به خانه بروجردی ها هستند که توصیه می کنیم از آن ها تماشا کنید.

به طور کلی خیابان علوی در کاشان جاذبه های تاریخی زیادی دارد. روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح تا 15 عصر و روزهای پنجشنبه و آدینه از ساعت 9 صبح تا 16 عصر می توانید از خانه بروجردی ها تماشا کنید.

بلیط ورودی برای هر نفر 3000 تومان هزینه در بر دارد که البته این میزان برای اتباع خارجی به 15,000 تومان به ازای هر نفر افزایش پیدا می نماید.

منبع: کجارو / en.wikipedia.org

به "خانه بروجردی ها کجاست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خانه بروجردی ها کجاست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید